A sorsjegy, ami megváltoztatott

Napisany przez lydiaharve

Nem hittem a szerencsében. Soha. Az életem egy szürke ingaóra volt: reggel felkelés, munka az irodában, este hazabotorkálás egy kiadós adag kifogással és fáradtsággal. A főnököm, Csaba, egy hűvös, számító figura volt, aki úgy nézett ránk, mint a gépekre. A fizetésem épp arra volt elég, hogy kifizessem a rezsit és a hitelt, amit anyu műtétjére vettünk fel. A barátnőm, Zsófi, egyre többször sóhajtozott a fürdőszoba ajtajából, miközben én a laptop előtt görnyedtem. ""Kellene valami változás,"" mondta egyszer, de én csak legyintettem. ""Miből?""

Egy késő őszi este, amikor a szél süvített a panelházak között, és az eső sűrűn verte az ablakot, a kanapén ültem egy sörrel. Unalmamban görgettem a híreket, amikor egy reklám ugrott fel: egy online kaszinó oldala. ""Próbáld ki, nyerj most!"" – villogtak a neon színek. Nevettem. Mindig is azt hittem, hogy ezek a dolgok a gyengéknek valók, akik reménytelenül kapaszkodnak a szerencsébe. De valami – talán a sör, talán a magány – arra késztetett, hogy kattintsak. Regisztráltam. A bónuszokról olvastam, és valamiért eszembe jutott egy régi barátom szava, aki mindig hencegett a nyereményeivel. ""Figyelj, ha használod a vavada promocode kódot, az első befizetésed dupláját kapod,"" mondta egyszer. Most felidéztem a szavait, és a ""vavada promocode"" kifejezés motoszkált a fejemben. Bementem a promóciós részhez, és tényleg találtam egy mezőt. Bemásoltam a kódot, amit a barátomtól kaptam, és feltöltöttem ötezer forintot. Azt gondoltam: ""Ennyit bukhatok, egy doboz cigi ára.""

Az első pörgetések unalmasak voltak. Apró nyeremények, amik visszacsöpögtek, de semmi különös. Aztán a harmadik napon, egy péntek este, amikor Zsófi már aludt, belevágtam egy nagyobb játékba. Egy nyerőgépes játékot választottam, ahol egyiptomi szimbólumok pörögtek. Fáradt voltam, de a képernyő izzó fénye hipnotizált. Egyszer csak a kijelző felvillant. Három szkarabeusz egymás mellett. Aztán négy. A szívem kihagyott egy pillanatra. Öt! Az összeg, ami az egyenlegemen megjelent, olyan szám volt, amit soha nem láttam a saját számlámon: 3,2 millió forint. Bámultam a monitort, mintha hallucinálnék. A kezem remegett. Felkeltem, leráztam magamról a takarót, és odamentem Zsófihoz. ""Zsófi, ébredj!"" – suttogtam. Ő morgott, de elmosolyodott, amikor meglátta az arcomat. ""Mi történt?"" – kérdezte. ""Nyerjünk. Tényleg.""

A következő hetekben az életem teljesen átalakult. Kifizettem a hitelt. Vettem egy használt, de szép autót, amivel hétvégén kirándulni mentünk a Balatonhoz. A munkahelyemen felmondtam. Csaba, a főnök, amikor meglátta a felmondásom, először nevetett, aztán amikor rájött, hogy komolyan gondolom, elsápadt. ""Megbolondultál?"" – kérdezte. ""Nem, csak végre kinyílt a szemem,"" válaszoltam. Azóta nem is beszéltem vele. De nem is akarok. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekkel töltsd, akik lehúznak.

A kaszinózás azonban nem állt le. Miért is tettem volna? Most már tudtam, hogy a szerencse nem csak a gyengéké. De nem estem a csapdába. Szabályokat hoztam: havonta csak egy bizonyos összeget költök el, és a nyeremények felét félreteszem. A barátom, aki a kódot ajánlotta, néha rám ír: ""Na, használtad a vavada promocode-ot? Újra érvényes!"" És én néha beírom, ha éppen van kedvem. De nem vagyok függő. Inkább olyan vagyok, mint egy horgász, aki tudja, mikor kell bedobni a csalit, és mikor kell hazamenni.

A legnagyobb változás mégis az, hogy ma már nem érzem magam szürkének. Az irodai robotolás helyett elkezdtem festeni. Mindig is szerettem, de sosem mertem belevágni. Most van időm és pénzem. A falakon, ahol régen a naptár lógott, most a saját képeim lógnak, és mindegyik egy-egy történet. Egyik reggel, amikor a kávémat ittam a teraszon, Zsófi odajött hozzám, és a vállamra tette a kezét. ""Tudod, azt hittem, hogy a pénz nem boldogít"" – mondta. ""De te boldog vagy. És ez nem a pénz miatt van."" Igaza volt. A pénz csak egy eszköz. Azt csinálsz belőle, amit akarsz.

Az emberek gyakran kérdezik: ""Nem félsz, hogy elveszítesz mindent?"" De én tudom, hogy a veszteség része az életnek. Az a hárommillió forint nem volt az enyém. A sorsjegy volt, amit az univerzum dobott elém. Lehet, hogy holnap minden eltűnik. Visszamehetek a panelbe, a szürkeségbe. De addig is, itt vagyok, a napfényben, egy ecsettel a kezemben, és egy mosollyal az arcomon. A kaszinó tanított meg arra, hogy a szerencse nem egy érzés, hanem egy lehetőség. És ha egyszer megragadtad, soha ne engedd el.
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)