Vavada ja see uskumatu kolmapäeva õhtu

Napisany przez lydiaharve

Ma olen automehaanik. Terve elu olen veetnud garaažides, mootorite ja mutrivõtmete vahel. Mulle meeldib, kui asjad töötavad – kui mootor käivitub esimese võtte peale, kui pidurid on teravad ja kui kõik detailid sobivad täpselt kokku. Mu elu on olnud alati selline: loogiline, selge, ettearvatav. Kui midagi ei tööta, siis sa leiad vea ja parandad selle. Lihtne. Aga siis tuli see kolmapäeva õhtu, mis tõestas, et isegi kõige ettearvatavamates asjades on kohta üllatustel.

Olin just lõpetanud oma viimase töö – ühe vana BMW hoolduse, mis võttis mul kolm tundi rohkem aega, kui ma olin planeerinud. Mu käed olid mustad, selg valutas ja ma tahtsin ainult üht: sooja dušši ja diivanit. Koju jõudes viskasin oma tööriided nurka, võtsin õlle külmkapist ja istusin maha. Naine oli lastega vanaema juures, nii et ma olin üksi. Vaikus oli mõnus, aga samas ka veidi liiga vali.

Võtsin telefoni ja hakkasin sirvima. Mitte millegi erilise pärast, lihtsalt et aega parajaks teha. Uudised, Facebook, Instagram – kõik tundus igav. Ja siis nägin reklaami. See polnud esimene kord, kui ma sellist asja nägin, aga seekord jäi see millegipärast silma. Ma polnud kunagi varem sellist asja proovinud, sest ma arvasin, et see pole minusugusele mehele. Aga sel hetkel, kui ma olin väsinud ja kõigest tüdinenud, mõtlesin ma, et miks mitte.

Avasin selle lehe ja esimese asjana sattusin vavada lehele. See oli lihtne ja selge, ilma liigse rämpsuta. Ma ei pidanud pikalt mõtlema – registreerimine võttis vähem aega kui õlle joomine. Ma panin kontole väikese summa, mida ma ei kavatseks igatseda. See oli nagu katsetus – ma tahtsin näha, mis see on ja kuidas see töötab.

Hakkasin mängima. Valisin midagi lihtsat, sest mul polnud tahtmist keerulisi reegleid õppida. See oli mingi värviline slott, kus oli kolm ratast ja sümbolid, mida ma kohe ära tundsin – puuviljad, numbrid, tähed. Ma vajutasin nuppu ja rattad hakkasid keerlema. See oli lihtne, peaaegu liiga lihtne. Ma ei mõelnud midagi, ma lihtsalt vaatasin.

Esimesed mängud olid tavalised – mõnikord võitsin mõne euro, mõnikord kaotasin. Aga see ei olnud oluline. Oluline oli see, et mu aju, mis oli terve päeva töötanud nagu masin, hakkas lõpuks rahunema. Ma ei mõelnud mootoritele, piduritele ega klientidele. Ma lihtsalt vaatasin rattaid.

Ja siis, umbes kakskümmend minutit hiljem, juhtus see. Ma panustasin väikese summa, vajutasin nuppu ja rattad hakkasid keerlema. Ma ootasin, nagu ennegi, aga seekord juhtus midagi teistsugust. Kõik kolm ratast peatusid täpselt samal sümbolil. Ekraan läks kuldseks, mingi meloodia hakkas mängima ja ma nägin, kuidas mu kontol olev number hüppas. Ma istusin diivanil, suu ammuli, ja vaatasin seda. See oli rohkem, kui ma olin terve kuu jooksul sellesse kontole pannud. Ma ei suutnud seda kohe uskuda.

Vaatasin uuesti. Number oli ikka seal. Ma naeratasin. Siis ma naersin kõva häälega, üksi oma elutoas, nagu oleksin hulluks läinud. See oli nii ootamatu, nii uskumatu, et ma pidin tõusma püsti ja kõndima ringi, et oma mõtteid koguda. See polnud ainult raha – see oli tunne, et ma olin just võitnud milleski, millest ma ei saanud absoluutselt midagi aru. Ja see oli imeline.

Võtsin raha kohe välja. Ma tahtsin seda reaalsena tunda, mitte lihtsalt numbritena ekraanil. Mõni minut hiljem sain kinnituse, et see on mu pangakontol. Ma vaatasin seda ja tundsin, kuidas kogu nädala väsimus lihtsalt kadus. Ma polnud mitte ainult võitnud raha – ma olin võitnud tunde, et maailm võib olla ettearvamatu ja et see on okei.

Kui mu naine koju tuli, vaatas ta mulle otsa ja küsis: "Sa näed nii õnnelik välja. Mis juhtus?" Ma vastasin naeratades: "Mul oli lihtsalt hea õhtu." Ja see oli tõsi.

Nüüd, mitu kuud hiljem, mängin ma vahel ikka vavada lehel. Aga ma olen paika pannud reeglid – alati kindel summa, alati ainult siis, kui olen rahulik, ja alati nii, et see ei mõjuta mu igapäevaelu. Ma tean, et see võib olla ohtlik, kui sa ei ole ettevaatlik, aga minu jaoks on see lihtsalt lõbu. See on nagu mõni hea tööriist garaažis – kui sa tead, kuidas seda kasutada, on see kasulik. Aga kui sa ei tea, võib see olla ohtlik.

See kolmapäeva õhtu õpetas mulle midagi olulist. Ma õppisin, et vahel on kõige paremad asjad need, mida sa ei oota. Ja et isegi kõige igavamal päeval võib juhtuda midagi erilist. See on minu õppetund, ja ma kannan seda endaga kaasas.

Ma olen endiselt automehaanik, ma parandan endiselt mootoreid ja vean mutrivõtmeid. Aga nüüd on mul üks saladus – üks väike seiklus, mis tuletab mulle meelde, et elu pole ainult töö ja kohustused. See on ka need hetked, kui sa lihtsalt lased asjadel juhtuda. Ja see on kõige väärtuslikum asi, mida ma sel õhtul võitsin.
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)