Pierwsza komunia bez stresu, czyli jak kod sprawił, że nie musiałem pożyczać od rodzi

Napisany przez lydiaharve

Jeśli ktoś myśli, że organizacja pierwszej komunii to prosta sprawa, to nigdy tego nie robił. Mój syn, Franek, przystępował do tego sakramentu w maju. I choć to piękny dzień, to dla rodzica oznacza jedno - wydatki, wydatki i jeszcze raz wydatki. Prezent dla dziecka, ubranie, przyjęcie dla rodziny, kamerzysta, fotograf, kwiaty, dekoracje. Wyszło tego tyle, że normalna pensja ledwo starczała, a ja nie chciałem brać kredytu na jeden dzień. No bo jak tu potem spłacać przez rok przyjęcie, które trwało pięć godzin?

Żona od miesięcy odkładała, liczyła, planowała. Wyszło, że brakuje nam około tysiąca złotych do szczęścia. Tysiąc, który musieliśmy skądś wziąć. Rodzina oferowała pożyczki, ale jakoś tak głupio mi było prosić. Teściowa już przebąkiwała, że może by coś dała, ale wolałem nie być dłużny. Siedziałem wieczorem w kuchni, patrząc na rozpiskę wydatków, i myślałem, gdzie tu ciąć. Deser z lodami? Goście się obrażą. Dekoracje? Kościół będzie wyglądał biednie. Nie było dobrej opcji.

Wziąłem telefon do ręki, żeby sprawdzić, czy nie ma jakichś promocji w sklepach, może uda się zaoszczędzić na czymś innym. Przeglądałem strony, a tam wyskoczyło okienko z reklamą. Jakaś strona z grami, kolorowe automaty, a pod spodem komentarz: "Polecam, ostatnio trafiłem vavada kod promocyjny pln i udało mi się ogarnąć prezent dla żony". Zaintrygowało mnie to. Pomyślałem - co mi szkodzi? Najwyżej stracę godzinę.

Wszedłem na stronę, rozejrzałem się. Wyglądała całkiem poważnie, nowocześnie, bez tandetnych banerów. Potem zrobiłem to, co zawsze - wbiłem w wyszukiwarkę pytanie: czy vavada jest legalna w polsce. Przeczytałem kilka opinii, jakieś forum, artykuł. Wniosek? Działa na licencji, ludzie wygrywają, wypłacają, nikt nie płacze, że oszukali. No dobra, pomyślałem, zarejestruję się.

Proces zajął mi może trzy minuty. Mail, hasło, potwierdzenie. Potem poszedłem do sekcji promocji i wpisałem ten słynny vavada kod promocyjny pln. I wiecie co? Zadziałał. Na koncie pojawiły się środki na start. Pomyślałem wtedy: "No dobra, zobaczmy, co z tego będzie".

Usiadłem wygodnie, nalałem sobie herbaty i zacząłem kręcić. Nie chciałem od razu szaleć, więc wybrałem prosty automat z owocami, żeby zobaczyć, jak to działa. Kręcę raz, drugi, trzeci. Małe wygrane, małe przegrane, konto prawie nietknięte. Po godzinie takiego klepania postanowiłem zmienić strategię. Wszedłem w coś z wyższym RTP, taki automat z greckimi bogami, Zeus, Atena, takie tam. I tam poszło.

Najpierw dostałem małą wygraną, jakieś 50 złotych. Nic specjalnego. Ale im dalej kręciłem, tym częściej wpadały mi jakieś symbole bonusowe. W pewnym momencie ekran zamarł, po czym zaczęły spadać darmowe spiny, jeden za drugim. Siedziałem jak na szpilkach. Licznik skakał w górę. 50 zł, 200 zł, 600 zł, 1100 zł. Zerwałem się z krzesła, chodziłem po kuchni, wróciłem i dalej leciało. Kiedy w końcu wszystkie rundy się skończyły, na koncie miałem 1450 złotych.

No i wtedy pojawił się ten dylemat. Głowa mówiła: "Wypłacaj, masz więcej niż potrzeba na komunię". A serce, a raczej taka mała diabelska myśl: "Przecież to darmowe, możesz spróbować dobić do dwóch tysięcy". Na szczęście w porę przypomniałem sobie, że te 1450 złotych to nie są moje pieniądze, tylko dar od losu, i że jak teraz nie wypłacę, to za godzinę Franek może nie dostać wymarzonego prezentu. Wyłączyłem grę, odetchnąłem głęboko i zleciłem przelew na konto. Całą kwotę.

Następnego dnia, w sobotę rano, dostałem powiadomienie z banku. Pieniądze wpłynęły. Siedziałem przy śniadaniu i uśmiechałem się jak głupi. Żona spytała, co mi się stało. Powiedziałem: "Słuchaj, mamy kasę na komunię, i to z zapasem". Zrobiła wielkie oczy. "Skąd?" Odpowiedziałem, że dostałem premię uznaniową za projekt, który zakończyłem miesiąc temu. No bo jak jej miałem wytłumaczyć, że vavada kod promocyjny pln i jeden wieczór w kuchni uratowały nas przed proszeniem rodziny o pożyczkę?

Komunia wypadła pięknie. Franek był szczęśliwy, goście najedzeni, dekoracje cudowne, a fotograf zrobił takie zdjęcia, że do dziś wiszą w salonie. Za te dodatkowe pieniądze, które zostały, kupiliśmy Frankowi rower, o którym marzył od roku. Jak go zobaczył pod domem, to skakał z radości przez godzinę.

Do dzisiaj, jak patrzę na to zdjęcie z komunii, na którym wszyscy się uśmiechamy, to myślę sobie o tamtym wieczorze. O tym, jak siedziałem w kuchni, gryząc się z myślami, skąd wziąć kasę. I o tym, jak jeden kod promocyjny sprawił, że zamiast stresu, mieliśmy spokojną głowę i udane przyjęcie. Nie zamierzam teraz regularnie grać, to nie mój styl. Ale czasem, jak ktoś pyta, czy warto spróbować, to mówię: warto, ale z głową. I zawsze, ale to zawsze, wiedzieć, kiedy powiedzieć "stop". Ja powiedziałem w idealnym momencie. I do dzisiaj, jak widzę Franka na tym rowerze, to wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu.
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)