Vakars, kuru negribēju beigt

Napisany przez lydiaharve

Es nekad neesmu bijusi tā, kas dzīvē visu pakļauj aprēķinam. Turu mazu puķu darbnīcu pie tirgus un zinu, kā smaržo peonijas piecos no rīta un kā atšķirt kaprīzu klienti no lieliska cilvēka — pēc trim teikumiem. Mans darbs ir degt un plānot, jo svaigs zieds negaida. Septembrī bija kāzu sezona, un es strādāju bez brīvdienām. Vēlās oktobra naktis pavadīju, rokās turēdama steiku ar frotē dvieli, jo pirksti lūza no saknēm un stieplēm. Sapņoju tikai par vienu mierīgu vakaru, kurā neviens neprasa pušķi līdz rītdienai.

Tāds vakars pienāca — kā dāvana no ļoti nejauka varoņa. Sestdiena, lietus skrāpēja logu. Draudzene, ar kuru bijām vienojušās tējoties, atsūtīja ziņu, ka mazais palicis ar šķaudu un viņa paliek mājās. Līdz ar to manā rīcībā bija piecas brīvas stundas un tikko iepirkta mandeļu kūka. Pirmās desmit minūtes es vienkārši sēdējau uz dīvāna un klausījos, kā atslābst mugura. Tad paņēmu telefonu, lai paskatītos seriālu, bet ievēroju paziņojumu no kādas interneta vietnes, kur reiz piereģistrējos, lai pagūglētu kādu aplikāciju. Tas atgādināja, ka šomēnes man pieejami kazino piedāvājumi — nedaudz bezmaksas griezienu un depozīta bonuss, kuru vairs nebija iespējams izmantot, ja nedaru to tieši tagad.

Ar tādu attieksmi es parasti izturos pret kartiņām: ja kaut kam ir derīguma termiņš, es to respektēju. Iekšējais balsītis jautāja, vai tiešām vēlos savu atpūtu pavadīt pie spēlītēm. Bet balsītis bija noguris no darba laika un klusēja. Uztvēru šos kazino piedāvājumus kā nejaušu apstākli, nevis kā aicinājumu uz misiju. Varbūt desmit minūtes paskatīšos, kāds tur ir dizains, padzeršu malciņu tējas un noslēgšu šo nodaļu.

Tikai šoreiz viesuļvētra bija labā nozīmē.

Atvēru pirmo spēli — pavisam lētticīgu, ar ķirbjiem un svecēm, jo rudens motīvs acīmredzami bija svarīgāks par manu noskaņojumu. Pirmais grieziens neko nedod. Otrais atnes mazu laimestu, kas sedz kūkas cenu. Trešais vienkārši lika pasmaidīt. Un tad es pamanīju, ka mana mute ir vaļā, bet tēja blakus jau auksta. Es to nesaucu par aizraušanos — drīzāk par bērna prieku, kādu nejūt, kad vajag sasniegt reitingus. Šeit nebija mērķa.

Pēc pusstundas es piezvanīju savai māsai, kura dzīvo Liepājā un tāpat vēla snauž televizora priekšā. Izrādījās, ka viņa arī reiz piereģistrējusies tajā pašā vietnē, tāpēc sākām spēlēt vienu un to pašu spēli — abas sēdējām savās mājās, bet komentējām katru griezienu, it kā būtu blakus bāra letes ar burtiskām kokteiļu salmiņiem. Kad es uzvarēju septiņdesmit eiro no sava divdesmit centu likmēm, es smējos tik skaļi, ka zivju bļoda nodrebēja. Mamma no blakus istabas ienāca, lai pajautātu, vai esmu iedzērusi.

Šī vakara maģija nebija tikai naudā. Tā bija liegta mijiedarbība. Mēs ar māsu vispār bieži runājam tikai par bērnu, darbu un to, ka atkal nelīst lietus, bet te mēs kā divas pusaugu meitenes apspriedām, vai vērts pieaugt likmi, kad tēlaini runāja par zaļo pankūku. Nejaušība pēkšņi kļuva par tiltu, nevis par mūri. Man patika sajūta, ka es necenšos neko kontrolēt. Skaistākā izpausme ir tad, kad ļauj bungām skanēt un redzi, kur tās apstājas. Tā bija pilnīgi drošā telpā, kurā es pati noteicu budžetu.

Pirms sāku, biju spērusi vienu vienīgu solījumu: neizmantot vairāk par desmit eiro, ko uzskatu par biļetes cenu uz smieklu vakaru. Un tas skaitījās. Kad no piedāvātā pārskaita palika pāri daži centi, es vienkārši nospiedu iziet un sajutu, ka atpakaļceļā uz virtuvi mana gaita ir citāda. Ķermenis bija izmetis no sevis visu sasprindzinājumu, it kā man būtu bijusi ilgi gaidīta masāža. Mans stāsts nebija par laimēšanu un zaudēšanu, bet gan par to, ka atļāvos pazaudēt sajūtu, ka katru brīdi jāpiepilda ar lietderību.

Nākamajā nedēļā es noķēru sevi domājam: tagad ik pa laikam paskatos, kādi kazino piedāvājumi man ir pieejami, bet nereaģēju uz katru sinoptiķa mājienu. Atceros, ka spēle ir kā saldējums vasarā — garšīga, ja to apzinās, bet sāp vēders, ja visu dienu ēd tikai to. Šī iedoma manā ikdienā ienesa ļoti netiešu mācību: es sāku apzinātāk izturēties pret brīvajiem brīžiem. Agrāk starp darba projektiem es vienkārši mainīju logus augšup un lejup, meklējot citu darbu. Tagad reizēm atļaujos vienkārši sēdēt un ļaut dzīvei paiet garām bez mana pavēles.

Protams, es neuzskatu, ka tiešsaistes kazino ir kaut kas, uz ko man jāpaļaujas grūtā brīdī. Es neiesaku to cilvēkam, kurš cer uz pēkšņu atbrīvošanos. Mēs jau pārāk bieži tiecamies uz notis, kas vēl nav sarakstītas, un aizmirstam, ka komponists ne vienmēr ir mēs paši. Taču mans vakars atgādināja: nejaušībā var saskatīt nevis draudu, bet iespēju izkāpt no sava attēla. Es neattapos ar miljoniem, un
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)