Czy waga rośnie przez upały?

Napisany przez Aleks123

Zauważyliście, że podczas upałów waga potrafi nagle pokazać trochę więcej, mimo że jemy i ruszamy się tak samo jak wcześniej? U mnie czasami pojawia się nawet 1–2 kg różnicy i zaczęłam się zastanawiać, czy wysoka temperatura może mieć na to wpływ.
Okazuje się, że jak najbardziej. Podczas gorących dni organizm może zatrzymywać więcej wody, ponieważ próbuje chronić się przed odwodnieniem. Do tego dochodzą opuchnięte nogi, uczucie ciężkości, mniej ruchu oraz większa ilość soli w diecie, zwłaszcza jeśli częściej sięgamy po gotowe przekąski, lody albo jedzenie na mieście. Taki wzrost wagi zwykle nie oznacza więc, że nagle przybyło nam tkanki tłuszczowej.
Fajny artykuł na temat tego, czy waga rośnie przez upały, znalazłam na blogu Lekko i Dobrze pod adresem: https://lekkoidobrze.pl/czy-od-upalow-si...ga-rosnie/  Wszystko jest tam wyjaśnione prostym językiem, między innymi dlaczego organizm zatrzymuje wodę i kiedy waga powinna wrócić do normy. Warto przeczytać, zanim zaczniemy panikować po wejściu na wagę w wyjątkowo gorący dzień.
A jak jest u Was? Też widzicie wyższą wagę podczas upałów?
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)