Kods, kas atvēra durvis

Napisany przez lydiaharve

Strādāju par frizieri. Skaistumkopšanas salons Rīgas centrā, augstie griesti, balti halāti, smaržas un nemitīga čalošana par vīriem, naudu un ceļojumiem, ko neviens nekad neveic. Mani sauc Līga, man ir trīsdesmit astoņi gadi, un es griežu matus sievietēm, kuras stāsta man savas dzīves. Es esmu kā maksājošs psihologs, tikai ar šķērēm rokās. Dienas ir garas, kājas sāp, un alga ir tāda, ka mēneša beigās vienmēr jāskaita katrs eiro.

Pirms pieciem mēnešiem manam dēlam, kuram ir divpadsmit, vajadzēja jaunu ziemas jaku. Viņš aug kā nezāle – pavasarī nopirku, tagad jau par mazu. Es aizgāju uz veikalu, paskatījos uz cenu zīmēm, un man palika slikti. Simts eiro. Simts eiro par jaku, kuru viņs nēsās vienu sezonu. Man tādu naudu nebija. Es sēdēju salonā starp klientiem, smaidīju, runāju par matu krāsām, un iekšā jutos kā tukša.

Mājās vakarā, kamēr dēls spēlēja spēles istabā, es sēdēju virtuvē un skrollēju telefonu. Kaut kādā māmiņu grupā ieraudzīju ierakstu: “Izmantojiet šo kodu un saņemiet bonusu spēlēm.” Sekoja kaut kāda reklāma. Es parasti tām nepievēršu uzmanību. Bet tovakar es biju izmisusi. Es noklikšķināju. Tā bija vavada promo code lapa. Sākumā nesapratu – kāpēc man jāievada kāds kods? Bet izlasīju – reģistrējoties, vari saņemt bezmaksas griezienus vai bonusu. Nu, bez maksas. Ko es zaudēšu?

Reģistrējos. Atradu kodu internetā – kaut ko vienkāršu, piemēram, “LVWELCOME”. Ievadīju. Un tad mans ekrāns pārsteidzās. Paziņojums: “Jūs saņēmāt 25 bezmaksas griezienus spēlē ‘Zelta lauvas’.” Es pasmējos. Bezmaksas griezieni. Varbūt iztērēšu tos un miers. Es sāku griezt. Sākumā nekas. Divi eiro. Tad pieci. Tad – astoņpadsmit. Bezmaksas griezieni beidzās, bet manā kontā bija divdesmit trīs eiro. Bez neviena ieguldījuma. Nulle eiro no manas kabatas. Es varēju izņemt šos divdesmit trīs.

Bet es neizņēmu. Es biju ieinteresēta. Paskatījos spēlēs – vēl kaut kādas lauvas, dimanti, eksotiskas bildes. Izskatījās jautri. Es ieliku klāt desmit eiro no savas kabatas. Sāku griezt. Pēc pusstundas man bija četrdesmit eiro. Izņēmu desmit (sākotnējo ieguldījumu), atstāju trīsdesmit spēlei. Un tad kaut kas notika. Trīsdesmit pārvērtās sešdesmit. Sešdesmit – simts divdesmit. Es nevarēju noticēt. Vai tiešām es, Līga no Āgenskalna, kas griež matus par astoņiem eiro stundā, tikko nopelnīju simts divdesmit eiro vienā vakarā?

Es izņēmu simtu. Divdesmit atstāju. Nākamajā dienā aizgāju uz veikalu un nopirku dēlam to jaku. Viņš to uzvilka un griezās spoguļa priekšā. “Mamm, tu esi labākā,” viņš teica. Un tad es sapratu – šī nav tikai nauda. Šī ir sajūta, ka vari dot. Ka neesi tikai friziere, kas knapi savelk galus. Ka eksistē pasaule, kurā ar vienu kodu var atvērt durvis uz kaut ko vairāk.

Protams, ne vienmēr gāja tik viegli. Nākamajā reizē, kad iegāju vavada promo code, es ieliku piecdesmit eiro un zaudēju visu. Jutos stulbi. Bet es biju iemācījusies vienu lietu – spēle ir kā matu griešana. Reizēm sanāk, reizēm nē. Galvenais ir zināt, kad apstāties. Es apstājos pēc zaudējuma, nevis mēģināju atgūt. Tā ir atšķirība starp to, ka esi spēlētājs, un to, ka esi upuris.

Mēnesi vēlāk es atklāju vēl vienu vavada promo code – šoreiz dāvināja piecdesmit griezienus jauniem spēlētājiem, bet es jau nebiju jauna. Tomēr atrodu citu kodu, derīgu esošajiem. Ievadīju. Saņēmu desmit eiro bonusu. Ar to es uzvarēju sešdesmit. Izņēmu. Nopirku jaunu matu žāvētāju salonam – savējais jau pūta tikai karstu gaisu, kas bojāja matus. Kolēģes pamanīja. “Līga, tev labi iet?” jautāja. “Kaut kas tamlīdzīgs,” es pasmaidīju un neteicu patiesību. Dažas lietas paliek tikai tev.

Šodien es spēlēju reti. Reizi vai divas mēnesī. Vienmēr izmantoju kodus, lai iegūtu papildu bonusu. Tā ir mana stratēģija – nekad nespēlēt bez bonusa. Kapēc maksāt pilnu cenu, ja vari dabūt atlaidi? Tāpat kā matu produktus pērku atlaidēs. Esmu taču friziere.

Šīs pieredzes laikā es sapratu vienu. Veiksme nav tikai nejaušība. Tā ir arī gatavība to satvert. Ja es tovakar nebūtu noklikšķinājusi uz tās reklāmas, ja nebūtu ievadījusi to kodu, ja nebūtu riskējusi ar tiem desmit eiro – mans dēls joprojām staigātu vecajā jakā. Varbūt tā ir filozofija. Varbūt tikai sakritība. Bet es ticu, ka dažreiz atslēgas ir tur, kur tās vismazāk gaidi. Un vavada promo code man bija atslēga. Nevis uz bagātību. Bet uz brīdi, kad es, nogurusī friziere ar šķērēm kabatā, sajutos kā kazino karaliene. Tikai uz stundu. Bet tā stunda mainīja to, kā es skatos uz savām iespējām. Un tas ir vairāk, nekā jebkurš džekpots.
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející toto téma:

1 host(ů)